Welkom bij de Beukevelds webpagina

U bent hier:   Home > Fotograferen > Soorten camera's
top
Page
Menu

Soorten camera's

Camera's kunnen worden onderverdeeld in twee soorten analoog en digitaal. Waar het bij beide camera soorten om draait in is het vangen van licht.

Bij de analoge camera gebeurt dit door licht te laten vallen op een doorzichte film waarop verschillende lagen met fotogevoelig materiaal is aangebracht.

Bij de digitale camera wordt het licht gevangen door een chip die CCD chip heet.

Bij de analoge fotografie bepaald de fotograaf vooraf welk soort filmrolletje hij gaat gebruiken. Hij bepaald door middel van de soort film Zwart-Wit of Kleuren en bepaald de gevoeligheid van de te gebruiken film de ASA waarde.

Als fotograaf in de digitale wereld is het allemaal een stuk eenvoudiger geworden. De ASA waarde van de analoge film kan op de digitale camera als ISO waarde eenvoudig worden ingesteld.

Terwijl je met de analoge fotografie goed moest nadenken over elke foto die je maakte is het in de digitale fotografie een beetje Wild-West fotografie geworden. Onder het motto schiet maar raak er zit dan vast wel een goede foto tussen.

Verbazingwekkend is wel hoeveel de oude analogoe en nieuwere digitale fotografie met elkaar gemeen hebben. 

Analoge fotografie Digitale fotografie
Film in camera Digitale opslag mediium in camera
Foto maken Foto maken
Film ontwikkelen Fotobewerking
Foto afdrukken Foto publiceren

Het grootste verschil, naar mijn mening, tussen analoge en digitale fotografie is de leercurve. Deze is bij analoge fotografie vele malen groter dan bij digitale fotografie. Dit heeft twee oorzaken:

  1. Bij analoge fotografie heb je minimaal een uur nodig om te zien wat de resutaten zijn van de je foto terwijl je dit bij de digitale fotografie instant hebt.
  2. De digitale camera van tegenwoordig zit bomvol met kennis. Dus in de automatische stand of als je gebruik maakt van allerlei scenes, heb je een grote kans dat je een goede foto maakt en waarschijnlijk ook nog zoals je hem in gedachten had.

 

 

« prev top next »
top
Page
Menu
top
Page
Menu

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login